Onverwachte films op onvoorspelbare locaties

Het karretje zou zomaar uit Fellini’s La Strada weggereden kunnen zijn om vervolgens neer te strijken in Amsterdam. Harm Croockewit is de bedenker en bestuurder van Flashmob cinema, een mobiele bioscoop waarmee hij spontaan, op witte muren in de stad, de mooiste pareltjes vertoont. Liefhebbers kunnen zich op zijn site inschrijven en horen twee uur voor de start van de film waar ze moeten zijn. Zo stond hij met zijn Motoguzzi met projectiecabine op het strand bij IJmuiden, in een duinpan op Vlieland, in een getijdenhaven aan de Gironde in Frankrijk en op het Stenen Hoofd in Amsterdam tijdens Pluk de Nacht.

Het begon in het Gronings jongerencentrum Simplon, meer dan 25 jaar geleden. Harm Croockewit was daar fervent bezoeker. Hij keek er nachtenlang naar alle B-films met Jack Nicholson in de hoofdrol, en werd verliefd op het Italiaans neo-realisme. Voor het eerst zag hij er Fellini’s La Strada. Zijn liefde voor film was geboren, om vervolgens nooit meer te verdwijnen.

“Mijn karretje komt uit die film, de hoofdpersoon in La Strada rijdt ermee langs de Italiaanse kust. Ik vond dat prachtig, en met die reden heb ik dit karretje gezocht”, vertelt Harm. Zijn idee is om er nog een keer film vanuit te vertonen op een verlaten strand, in een duinpan. Maar hij wil er vooral regelmatig de stad mee inrijden om ergens op een willekeurige witte muur, films te vertonen.

Voor Harm is het de magie van film en het zoeken van een locatie daarbij, wat openlucht film zo bijzonder maakt. “Als je in de openlucht draait, zien mensen dat het operateursschap echt een oud ambacht is. Je ziet het celluloid door de projector gaan, je hoort het geratel. Dat heeft absoluut een toegevoegde waarde.”  (tekst gebaseerd op een interview met Veerle Snijders van Pluk de Nacht)